Světlá tlačenka z přeštíka

140 Kč 280 Kč / 1 kg
Skladem (26 balení)

BALENÍ 500 g (3 PLÁTKY)

Tlačenka prémiové kvality z masa přeštického černostrakatého prasete

Tlačenku vyrábíme u nás v Amase podle vlastní receptury. Vychází ze starých receptů, které kromě vařených libovějších mas zužitkovávaly i ta tučná a také vepřové vnitřnosti. Ty se promíchaly s vývarem a pomletými vařenými kůžemi, okořenily pepřem, majoránkou, novým kořením, česnekem a zázvorem a plnily se do přírodních obalů. To je za nás pravá tlačenka!

 

Tlačenka (Presswurst, head cheese) patří k nejoblíbenějším zabijačkovým specialitám. Po uvaření masa z prasete v jednom kotli (pařáku, brutaru, hrnci) se část sní jako ovar a další pěkné kousky masa i vnitřností se nakrájejí na kostky a promíchají s vývarem, který v kotli vznikl, a s vařenými kůžemi, které po vystydnutí drží tlačenku pohromadě. Koření či další přísady se přidávají podle kraje a zvyku. Ještě horká směs, konzistencí připomínající hustou polévku, se plní do vepřových žaludků, hovězích deníků (slepých střev) nebo moderně do plastových obalů, ve kterých se pak vaří a nechává vystydnout.

 

A proč název tlačenka? Výraz je inspirovaný němčinou, v níž slovo Presswurst znamená „stlačená klobása“. První tlačenky se plnily do vepřových žaludků. Ty se po uvaření tlačenky „zkrabatí“, už nedrží hladký oválný tvar a vznikají na nich záhyby. Do těch by se při plnění mohl dostat vzduch a obsah by se zkazil. Žaludek se tedy po uvaření párkrát propíchl jehlou, zatížil prknem a kamenem, případný vzduch se dostal ven – a tlačenka byla na světě!

 

Použití:

Tlačenka chutná nejlépe natemperovaná na pokojovou teplotu s cibulkou a přelitá octem. Podáváme s chlebem a pivem. Takové jídlo v létě ochladí a v zimě potěší!

 

Tip:

V Našem mase a Lokálech plátky tlačenky posypeme najemno nakrájenou cibulkou. Zalijeme octem smíchaným s vodou v poměru 1:1 a neseme na stůl. Sůl a pepř si může každý přidat, ale naše tlačenka je dochucená tak, že už je nepotřebuje!

 

 


 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Po otevření obalu ihned spotřebujte. Skladujte od +1 do +4 °C.


Přeštické černostrakaté prase

Maso z přeštíků má díky velkému podílu tuku v mase i na povrchu specifickou chuť

a „šmrnc“, díky mezisvalovému tuku je krásně křehké a hezky voní. Chovatelé vyšlechtili přeštického vepře již v 19. století křížením místního prasete (českého hřebenáče) se starými anglickými a německými plemeny, dováženými po roce 1850 na Přešticko, Klatovsko a Domažlicko. Většina těchto plemen byla černostrakatých s klopeným

uchem a takový je i přeštík. Jeho kvalitní maso se tradičně používalo hlavně na výrobu vyhlášené Pražské šunky. Ve dvacátém století byl chov těchto vepřů maso–sádel- ného typu s vyšší vrstvou hřbetního tuku potlačován ve prospěch výrazně masných prasat, která přinášejí rychlejší a snadnější zisk. Nyní se přeštíci vracejí do popředí zájmu a stává se, že někteří chovatelé vydávají za přeštíky jiná strakatá plemena. Našimi partnery jsou však pouze chovatelé s uznanými chovy přeštických černostrakatých prasat.

Pokud vás zajímají detailnější informaceo přeštíkovi, doporučujeme podcast Fanklub pozoruhodných surovin. Jeden díl je věnován právě přeštickému černostrakatému praseti.

 

Masný výrobek tepelně opracovaný. Složení: vepřové maso 49 %, vepřové droby 2O %, vepřové kůže, masový vývar, jedlá sůl, čerstvý český česnek, černý pepř, majoránka, nové koření, zázvor, přírodní obal hovězí deník. Vyrobeno z masa přeštických černostrakatých prasat.

 


Výživové údaje na 100 g Energie 1319 kJ / 312 kcal Tuky 28 g z toho nasycené mastné kyseliny 11 g Sacharidy 0 g z toho cukry 0 g Bílkoviny 15 g Sůl 2 g  


 

Doplňkové parametry

Kategorie: NAŠE UZENINY
Hmotnost: 0.5 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: