Naši dodavatelé


   
Amaso   Jalovice ze Zbiroha   Jalovice z Nových Dvorů u Nového Knína
Amaso je hlavním dodavatelem českého hovězího a vepřového masa, které dodává také do restaurací Ambiente. Za jeho kvalitou si stojí všichni šéfkuchaři. Každý kousek, který dostanete, musí splňovat kritéria: ušlechtilé plemeno čestr, správně vykrmená jalovice nebo mladý býk, optimální poměr masa a tuku, šetrná porážka, důsledná hygiena, pečlivě kontrolované odležení nebo staření a zkušený řezník. Amaso pod vedením Vlasty Laciny Jiroše dodává také vepřové z přeštických prasat a uzeniny podle vlastních receptur.   První tři jalovice vykrmené podle našich parametrů pocházejí ze Zbirožské, a. s. Její šéf Jakub Červenka rozumí rostlinné i živočišné výrobě, má ve Zbirohu dobrou pověst a miluje moderní technologie. Hned jsme si padli do oka. Přivezli jsme přenosný gril, kousek masa mramorovaného podle našich představ a ugrilovali jsme steak. Jakub se zootechničkou Štěpánkou Humlovou rychle pochopili, o co se snažíme, a sestavili první krmnou dávku, kterou dodnes používáme. S nimi jsme si také ověřili, že náš výkrm lépe vyhovuje volkům a jalovicím. Zbirožská, a. s., chová zhruba tisíc kousků dobytka, převážně plemene „čestr“ a holštýn. Krávu ze Zbiroha a vlastnoruční podpisy Jakuba a Štěpánky můžete vidět na plakátech v Našem mase.   Mladý Petr Vandas v kopcích nad Slapskou přehradou chová skot a pěstuje hlavně obilí a řepku. Když jsme se s ním domluvili na spolupráci, rozšířil stádo na 70–100 kusů a stal je jedním z našich hlavních dodavatelů jalovic. Maso od něj je perfektní a do puntíku splňuje všechny parametry Amasa. Jeho jalovice a krávy se celý rok pasou venku, v maštalích jsou pouze býci ve výkrmu (ti se porážejí, když váží kolem 800 kg) a jeden plemenný býk impozantní konstituce a hmotnosti 1,25 tuny.
         
   
Jalovice od Sečské přehrady   Volci z Královehradecka   Telecí ze školního statku Poděbrady
Na romantických loukách a lesích v okolí Sečské přehrady chová družstvo Liboměřice dva a půl tisíce českých stračen. Říká se, že chovatelé „čestru“ k Liboměřickým vzhlížejí a rádi by se jim vyrovnali. Velký podíl na tom má hlavní zootechnik Zbyněk Buřval – táta čtyř dětí a prezident místního fotbalového klubu. Liboměřické družstvo má dobytek roztroušený na pěti místech v okolních vesnicích a jeho krávy denně nadojí 17,5 tisíce litrů mléka; pro Amaso chovají třicet jalovic ročně. Nyní plánují stavbu velké stáje pro výkrm volků.   Říká se, že když se v okolí Mžan na Královéhradecku neurodí, zemědělec zapomněl zasít. Jsou tam proto samá pole a málo pastvin. Družstvo i přesto chová tři tisíce kusů dobytka a o ten se stará zootechnik František Šitler. Krmí ho kromě jiného svojí kukuřici a obilím skvělé kvality. „S Amasem jsem přijeli na jejich zemědělský den a zajistili pro ně občerstvení. Chutnalo jim, a tak jsme si plácli,“ popisuje začátky spolupráce Radek Chaloupka. Milovníka terénních motorek pana Šitlera jako prvního přesvědčil o tom, že má smysl vykrmovat volky, a tak se na ně v průběhu letošního roku můžete těšit.   Studenti ze „zemědělek“ mají na školních statcích praxi. Poděbradskému středisku řediteluje Jan Kocmánek a pod jeho vedením se tu studenti starají o skot, prasata, koně, drobná zvířata i zemědělskou půdu. Do Našeho masa od nich kupujeme mléčná telata holštýnského plemene. Líbí se nám, s jakou láskou tu o zvířatech mluví a jak se o ně starají. Navíc má poděbradský školní statek jednu specialitu – zdejší studenti a studentky chodí na výstavy, kde vodí hospodářská zvířata. Jsou v tom tak dobří, je můžete vidět na videích na Youtube nebo na nástěnných kalendářích.
         
       
 Přeštíci z Mladotic    Kuřata z Rašovic    Farma Matouškovi
 Mladotice byly naším prvním a klíčovým dodavatelem přeštíků. Toto družstvo z Plzeňska se zasloužilo o jejich přežití – chovají je tu od roku 1976 a zdejší přeštická prasata jsou genovým zdrojem. Mladotičtí hlídají, aby čuníci neměli stejné předky tři generace zpátky. Dohlíží na to hlavní zootechnik Jaroslav Bejda, náš velký fanoušek, díky kterému můžeme v řeznictví a restauracích Ambiente nabízet maso ze stoprocentních přeštických vepřů. V Mladoticích mají nyní nového ředitele, který vnesl svěží vítr, a tak se přeštíci zřejmě dočkají výběhu a dalších vylepšení.   Otec a syn Martinkovi z Českého Meziříčí chovají kuřata čtyři roky. „Máme firmu, která dodává technologie chovatelům drůbeže a prasat, a nechutnalo nám běžné dostupné kuřecí maso," popisuje začátek Ladislav Martinek. Kuřata z Rašovic mají oproti těm z konvenčních chovů mnohem víc prostoru k životu, jsou lépe krmena, nedostávají žádné léky a podobně. Martinkovi je krmí pšenicí a kukuřicí od okolních zemědělců. Každou fázi chovu nechávají kontrolovat státním veterinářem – sleduje jednodenní kuřata i již zchlazené porce masa.   Matouškovi z Čerčan chovají na podestýlce šest tisíc slepic. Krmí je vlastnoručně vypěstovaným obilím a kukuřicí. Slepice se u nich mají výborně – v hale se mohou pohybovat, mávat křídly, popelit se i hřadovat. Vejce snášejí do hnízd, kde je nikdo neruší. Vejce od Matoušků si můžete objednat i v Café Savoy nebo v Pastacaffé.
         
       
 Farma rodiny Němcovy    Kozí farma Krasolesí    Chleba z Čelákovic
Farmu Němcových najdete v čisté přírodě na Vysočině, rodina tu hospodaří už 25 let. Začínali na dvaceti hektarech půdy s dvanácti kusy skotu, dnes mají Němcovi pozemky pětkrát větší a pasou na nich 130 dojnic. V Našem mase od nich dostanete mléko a máslo.   David Kolman se svou ženou Janou Provazníkovou na farmě Krasolesí už víc než deset let chovají anglonubijské kozy. Stádo mají v otevřeném výběhu, od jara do podzimu vodí kozy na pastvu a snaží se o co nejpřirozenější chov. Jelikož je kozí mléko sezonní záležitost, zatímco mlékárna a sýrárna může fungovat po celý rok, vykupují od okolních prověřených farem kravské mléko a připravují z něj další produkty. V Našem mase koupíte z farmy Krasolesí kravské mléko, tvaroh a od jara do podzimu vybrané výrobky z kozího mléka.   Čelákovická pekárna Miroslava Svobody je jedna z posledních svého druhu v republice. Parta o deseti lidech tu každý den upeče cca tisíc kváskových chlebů. Kmín, voda, sůl, pšeničnožitná mouka, žádné umělé přísady a klasická kamenná pec nazývaná parnička – to je vše, co tu od roku 1996 k výrobě chleba potřebují. Dobrých a poctivých pekařů je jako šafránu a tak jsme rádi, že se rodině Svobodových daří držet vysoký standard, a že s nimi můžeme spolupracovat. Dodávají nám také makové housky – koupit si je můžete domů nebo si v nich dát náš hamburger.