Stařená nízká roštěná s kostí z čestru

1 050 Kč 1 750 Kč / 1 kg
Skladem (43 balení)

PORCUJEME PO 600 g S ODCHYLKOU 10 %.


  • Klasická  steaková partie a sestra Ribeye - stařená nízká roštěná! 
  • Najdete ji v oblasti beder. Je to jemně mramorovaný sval, a přitom šťavnatý a křehký - prostě klasická roštěnka!  
  • Pochází výhradně z jalovice nebo vola. Staříme ji minimálně 50 dnů.
  • Steak z roštěné grilujte na medium rare. Klasickou roštěnou na houbách udělejte spíš z odleželého masa z býka.
  • Pokud vám vadí klihovatá tuková část, odřízněte ji zásadně až po upečení. Řezníci se ale shodují – nechat na mase a pořádně si ji vychutnat!
  • Má hned dva anglické názvy: v Anglii téhle partii říkají Sirloin steak, a v Americe zase Strip Steak. 

 

Příprava stařené nízké roštěné s kostí na grilu

Maso vyndejte z chladničky aspoň hodinu předem, aby získalo pokojovou teplotu. Na grilu si vytvořte dvě zóny: jednu s uhlím (tam se bude maso opékat) a druhou bez uhlí, a tedy s nižší teplotou (tam se budou steaky dopékat). Na hodně rozpálené části grilu maso zprudka opékejte 1–2 minuty z každé strany, dokud se vytvoří opečená vrstva (krusta) a steak se od roštu neodlepí. Poté ho přesuňte do části grilu s nižší teplotou, 100–120 °C, a nechte 10–15 minut dopékat, záleží na výšce steaku. Stáhněte na pekáček s roštem, který máte mimo gril, osolte, přikryjte alobalem a nechte 5 minut odpočinout. Pokud steak připravujete na pánvi, postupujte stejně, jen maso dopékejte v troubě, opět na pekáčku s roštem. Stupeň propečení se nejlépe měří vpichovaným teploměrem.

 

Detailní informace

Detailní popis produktu

 


Po otevření obalu spotřebujte do 24 hodin. Skladujte od +1 do +4 °C.

Hovězí maso výsekové.
Podíl českého strakatého skotu v plemenné skladbě minimálně 50%. Maso jalovice nebo volka.
Stařeno na sucho minimálně 50 dní.
Původ Česká republika.

Český strakatý skot

U nás v Amase pracujeme s hovězím masem z plemene české strakaté a jeho kříženců. Jde o původní české plemeno, které tvoří zhruba polovinu veškeré populace skotu u nás. Strakatá plemena jsou rozšířena po celém světě, v okolí švýcarského Bernu se chovala už od středověku. Čestr je vysoce užitkové univerzální plemeno, chované na mléko i maso. Farmáři nám vychovávají jalovice a voly tak, aby zvířata byla dostatečné zmasilá a vytvořil se jim tuk pod kůží, a hlavně v mase. Maso z takto vykrmeného skotu je ideální na zrání, a zejména staření.

 

Staření masa

Suché zrání, kterému jsme dali v Amase název staření, označuje proces zrání masa z jalovic a volů na kosti za přesně stanovených podmínek (řízená teplota, vlhkost a proudění vzduchu). Maso se do ničeho nebalí, nechává se nekryté viset na hácích nebo je v dostatečných rozestupech uložené v regálech či ve visu. Po 50 dnech ztratí na váze, povrch hodně seschne a maso vypadá jako staré, odtud termín staření. Výsledkem nepřetržité péče a kontroly je křehké, měkčí maso výrazné a intenzivní chuti.

 

 

Doplňkové parametry

Kategorie: HOVĚZÍ Z ČESTRU
Hmotnost: 0.6 kg

zrání masas

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: