Špek z přeštíka
Související produkty
Detailní popis produktu
Skladujte od +1 do +4 °C.
Přeštické černostrakaté prase
Maso z přeštíků má díky velkému podílu tuku, který se nachází v mase i na povrchu, specifickou chuť a „šmrnc“, díky mezisvalovému tuku je krásně křehké a hezky voní. Chovatelé vyšlechtili přeštického vepře již v 19. století, a to křížením místního prasete (českého hřebenáče) se starými anglickými a německými plemeny, dováženými po roce 1850 na Přešticko, Klatovsko a Domažlicko. Většina těchto plemen byla černostrakatých s klopeným uchem a takový je i přeštík. Jeho kvalitní maso se tradičně používalo hlavně na výrobu vyhlášené Pražské šunky.
Ve dvacátém století byl chov těchto prasat maso–sádelného typu s vyšší vrstvou hřbetního tuku potlačován ve prospěch výrazně masných prasat, která přinášejí rychlejší a snadnější zisk. Nyní se přeštíci vracejí do popředí zájmu, a dokonce se stává, že někteří chovatelé vydávají za přeštíky jiná strakatá plemena. Našimi partnery jsou však pouze chovatelé s uznanými chovy přeštických černostrakatých prasat.
Pokud se chcete o přeštíkovi dozvědět víc, doporučujeme podcast Fanklub pozoruhodných surovin. Jeden díl je věnován právě přeštickému černostrakatému praseti.
Masný výrobek tepelně opracovaný.
Složení: vepřové sádlo, jedlá sůl
Na 100 g výrobku bylo použito 109 g sádla.
Výživové údaje na 100 g
Energie 3392 kJ / 803 kcal
Tuky 88 g
z toho nasycené mastné kyseliny 32 g
Sacharidy 0 g
z toho cukry 0 g
Bílkoviny 2,8 g
Sůl 2,5 g
Doplňkové parametry
Kategorie: | ŠUNKY & UZENÁ MASA |
---|---|
Hmotnost: | 0.25 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.