Špek z přeštíka

63 Kč 252 Kč / 1 kg
Skladem (28 balení)

BALENÍ 250 g (PRODÁVÁME VCELKU)

Uzený špek s kůží vyrobený ze sádla přeštického černostrakatého prasete

Uzený špek (slanina), stejné jako jiná uzená masa, patří mezi tradiční uzenářské výrobky a každá dobrá hospodyňka ho má vždy ve špajzu nebo v chladničce.

Hřbetní sádlo s kůží se nasolí nasucho a natěsno se naskládá do nádob. Takto vydrží několik týdnů až měsíců. Některé národy ho pak jedí jen takto, solené, s chlebem a kořalkou, jiné zase přidávají byliny a jedí ho syrové anebo s ním vaří. U nás v Amase špek po prosolení krátce opláchneme ve studené vodě a udíme pěkně doměkka.

Uzený špek si vychutnejte jen tak, nastudeno, se špetkou papriky, čerstvým chlebem a kyselou okurkou, anebo na něm zkuste udělat míchaná vajíčka. Poslouží i jako výborný základ omáček či pečení a hodí se ke špikování.

 

 


 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Skladujte od +1 do +4 °C. 

Přeštické černostrakaté prase

Maso z přeštíků má díky velkému podílu tuku, který se nachází v mase i na povrchu, specifickou chuť a „šmrnc“, díky mezisvalovému tuku je krásně křehké a hezky voní. Chovatelé vyšlechtili přeštického vepře již v 19. století, a to křížením místního prasete (českého hřebenáče) se starými anglickými a německými plemeny, dováženými po roce 1850 na Přešticko, Klatovsko a Domažlicko. Většina těchto plemen byla černostrakatých s klopeným uchem a takový je i přeštík. Jeho kvalitní maso se tradičně používalo hlavně na výrobu vyhlášené Pražské šunky.

 

Ve dvacátém století byl chov těchto prasat maso–sádelného typu s vyšší vrstvou hřbetního tuku potlačován ve prospěch výrazně masných prasat, která přinášejí rychlejší a snadnější zisk. Nyní se přeštíci vracejí do popředí zájmu, a dokonce se stává, že někteří chovatelé vydávají za přeštíky jiná strakatá plemena. Našimi partnery jsou však pouze chovatelé s uznanými chovy přeštických černostrakatých prasat.

 

Pokud se chcete o přeštíkovi dozvědět víc, doporučujeme podcast Fanklub pozoruhodných surovin. Jeden díl je věnován právě přeštickému černostrakatému praseti.


Masný výrobek tepelně opracovaný.
Složení: vepřové sádlo, jedlá sůl
Na 100 g výrobku bylo použito 109 g sádla.


Výživové údaje na 100 g
Energie 3392 kJ / 803 kcal
Tuky 88 g
z toho nasycené mastné kyseliny 32 g
Sacharidy 0 g
z toho cukry 0 g
Bílkoviny 2,8 g
Sůl 2,5 g


 

Doplňkové parametry

Kategorie: ŠUNKY & UZENÁ MASA
Hmotnost: 0.25 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: