Uzená pečeně z přeštíka

110 Kč 440 Kč / 1 kg
Skladem (20 balení)

BALENÍ 250 g (PRODÁVÁME KRÁJENÉ). 


Uzená pečeně prémiové kvality z přeštických černostrakatých prasat

Uzená pečeně, stejně jako jiná uzená masa, patří k tradičním českým uzenářským výrobkům. Někdy se jí říká kladenská pečeně. Typicky české uzené se nejdřív udí a pak ještě vaří, takže ho můžete rovnou jíst, nakrájené na prkýnku, nebo s ním dále vařit.

 

A jak to děláme u nás? U nás v Amase vepřové pečeně z přeštíků, kryté slabou vrstvou sádla, nejdřív nasolíme a necháme dva týdny ležet v láku. Pak je lehounce opláchneme v teplé vodě, aby se odsolil povrch, v udírně je na bukovém dřevu vyudíme dozlatova a šetrně povaříme v páře. Pečeně je pak šťavnatá a má velmi jemnou chuť!

Uzená pečeně na rohlíku nebo chlebu s okurkou poslouží jako výborná a rychlá svačina. Využijete ji také na obložené mísy, do sendvičů i bramborových knedlíků, opečená na cibulce je skvělá do fleků nebo zelňačky.


 

 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Po otevření obalu ihned spotřebujte. Skladujte od +1 do +4 °C.


Masný výrobek tepelně opracovaný. Složení: vepřová pečeně bez kosti, dusitanová solicí směs ( 99,5 % jedlá sůl s jodem, 0,5 % dusitan sodný). Na 100 g výrobku bylo použito 110 g vepřové pečeně. 

 Výživové údaje na 100 g Energie 673 kJ / 159 kcal Tuky 9.2 g z toho nasycené mastné kyseliny 2.5 g Sacharidy 0 g z toho cukry 0 g Bílkoviny 19 g Sůl 2 g 

 

Přeštické černostrakaté prase

Maso z přeštíků má díky velkému podílu tuku v mase i na povrchu specifickou chuť

a „šmrnc“, díky mezisvalovému tuku je krásně křehké a hezky voní. Chovatelé vyšlechtili přeštického vepře již v 19. století křížením místního prasete (českého hřebenáče) se starými anglickými a německými plemeny, dováženými po roce 1850 na Přešticko, Klatovsko a Domažlicko. Většina těchto plemen byla černostrakatých s klopeným uchem a takový je i přeštík. Jeho kvalitní maso se tradičně používalo hlavně na výrobu vyhlášené Pražské šunky. Ve dvacátém století byl chov těchto vepřů maso–sádelného typu s vyšší vrstvou hřbetního tuku potlačován ve prospěch výrazně masných prasat, která přinášejí rychlejší a snadnější zisk. Nyní se přeštíci vracejí do popředí zájmu a stává se, že někteří chovatelé vydávají za přeštíky jiná strakatá plemena. Našimi partnery jsou však pouze chovatelé s uznanými chovy přeštických černostrakatých prasat.

 

Pokud vás zajímají detailnější informace o přeštíkovi, doporučujeme podcast Fanklub pozoruhodných surovin. Jeden díl je věnován právě přeštickému černostrakatému praseti.

 

 

 


 

 
 

 

Doplňkové parametry

Kategorie: ŠUNKY & UZENÁ MASA
Hmotnost: 0.25 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: