232 Kč
387 Kč / 1 kg
BALENÍ 600 g (CCA 4 KS)
Talián prémiové kvality z masa českého strakatého skotu a přeštických černostrakatých prasat
Talián je neuzená vařená klobáska a u nás v Amase ji vyrábíme z masa čestru a přeštíka. Jemnou chuť masa doplňuje směs koření, kterému vévodí bílý pepř, česnek, zázvor a kardamom. Po naražení do hovězího kroužkového střeva se talián zaváže jako špekáčky a nechá se dva dny odpočívat ve slaném láku. Poté se pozvolna povaří v páře.
Talián je česká hospodská klasika s italskými kořeny. Tahle lahůdka se poprvé rozvoněla na Starém Městě už na konci 19. století. V Rybné ulici se totiž usídlil italský uzenář Uggé, který prodával klobásky vyrobené podle vlastního receptu. Lidé dali přezdívku Talián nejen jemu, ale i jeho bezejmenné lahůdce, která vynikala zvláštní kořeněnou chutí. Říkali jí také „uggovka“ (užovka), více ale zlidověl název talián.
Talián je nejlepší ohřátý, i když mnozí si vzpomenou na Rudolfa Hrušínského, jak ho ve filmu Adéla ještě nevečeřela jedl studený a zapíjel ho plzeňským pivem. Dřív se taliány prodávaly i syrové a od té doby se traduje, že se musí vařit. Dnes se všechny taliány prodávají již vařené, a tak stačí, když si je ohřejete. Ovšem i to je umění!
U nás v Našem mase dáváme taliány do horké (80 °C) vody na 15 minut, jelikož je to silnější klobása. Podáváme s hořčicí, křenem a chlebem z Esky. Doma to udělejte stejně, a jestli chcete, přidejte do vody trochu soli a bobkový list.
Tip: Ohřejte talián v horkém vývaru, pak uzeninu nakrájejte, posypte strouhaným křenem a podávejte v hlubokém talíři, zalitou vývarem.