Gothajský salám

58 Kč 232 Kč / 1 kg
Skladem (43 balení)

BALENÍ  250 g  (PRODÁVÁME KRÁJENÉ). Chcete li ho vcelku, napište nám to do poznámky v objednávce. 


Gothajský salám prémiové kvality z masa českého strakatého skotu a přeštických černostrakatých prasat

Gothajský salám vyrábíme u nás v Amase podle původní československé receptury z roku 1977. Libové hovězí a vepřové maso, tučnější vepřové a koření (černý pepř, sladká paprika, muškátový květ a česnek) se v kutru (velký řeznický mixér) vymíchají na jemnou spojku čili sekánku. Poté se přidá pěkné hřbetní sádlo a pomalými otáčkami nožů kutru se naseká na tzv. zrno o velikosti asi 8 mm. Pevné dílo narážíme do hovězích deníků (slepé střevo). Po osušení v teplé udírně se gothaj pozvolna vyudí na bukovém dřevu a několik hodin se šetrně vaří v páře.

 

Gothajský salám, jak ho známe dnes, vznikl úpravami z původního receptu Gothaer Wurst, který si čeští řezničtí tovaryši přinesli v 19. století z německého města Gotha, kde ho jako první připravil uzenářský mistr Johann Daniel Kestner. Tato část německého Durynska proslula právě uzenářskými specialitami. V českých zemích se tento vyhlášený salám připravuje přes sto let a traduje se, že podle gothaje poznáte řezníka. Pečlivost a poctivost při přípravě masa i při výrobě gothaje se rozhodně vyplácí!

Gothaj si můžete vychutnat jen tak, s čerstvým pečivem, oblíbené jsou však i další variace. Některé z nich mají vtipné názvy: „dělnické carpaccio“ jsou tenké plátky gothaje s octem a cibulí, „dělnický řízek“ je zase gothaj obalený v trojobalu a osmažený jako řízek. Někdo si gothaj rád přidá do leča místo špekáčku, jiný zas do francouzských brambor – a my řeznicí ho milujeme v hemenexu. Prostě místo šunky vsadíme na voňavý a šťavnatý gothaj!

 

 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Po otevření obalu ihned spotřebujte. Skladujte od +1 do +4 °C.  


Masný výrobek tepelně opracovaný. vepřové maso 44 %, hovězí maso 29 %, vepřové sádlo, dusitanová solicí směs (99,5% jedlá sůl s jodem, 0,5% dusitan sodný), černý pepř, muškátový květ, sladká paprika, čerstvý český česnek, obal hovězí deník.  Výrobek bez lepku. 

Výživové údaje na 100 g Energie 1680 kJ / 398 kcal Tuky 39,3 g,  z toho nasycené mastné kyseliny 15,8 g Sacharidy 0 g, z toho cukry 0 g Bílkoviny 11 g Sůl 2g

Přeštické černostrakaté prase

Maso z přeštíků má díky velkému podílu tuku v mase i na povrchu specifickou chuťa „šmrnc“, díky mezisvalovému tuku je krásně křehké a hezky voní. Chovatelé vyšlechtili přeštického vepře již v 19. století křížením místního prasete (českého hřebenáče) se starými anglickými a německými plemeny, dováženými po roce 1850 na Přešticko, Klatovsko a Domažlicko. Většina těchto plemen byla černostrakatých s klopeným uchem a takový je i přeštík. Jeho kvalitní maso se tradičně používalo hlavně na výrobu vyhlášené Pražské šunky. Ve dvacátém století byl chov těchto vepřů maso–sádelného typu s vyšší vrstvou hřbetního tuku potlačován ve prospěch výrazně masných prasat, která přinášejí rychlejší a snadnější zisk. Nyní se přeštíci vracejí do popředí zájmu a stává se, že někteří chovatelé vydávají za přeštíky jiná strakatá plemena. Našimi partnery jsou však pouze chovatelé s uznanými chovy přeštických černostrakatých prasat.

 

Pokud vás zajímají detailnější informace o přeštíkovi, doporučujeme podcast Fanklub pozoruhodných surovin. Jeden díl je věnován právě přeštickému černostrakatému praseti.

 


 

Doplňkové parametry

Kategorie: SALÁMY & FERMENTOVANÉ VÝROBKY
Hmotnost: 0.25 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: