Anglická slanina
Související produkty
Detailní popis produktu
Po otevření obalu ihned spotřebujte. Skladujte od +1 do +4 °C.
Masný výrobek tepelně opracovaný. Složení: vepřový bok s kostí, dusitanová solící směs ( 99,5 % jedlá sůl s jodem, 0,5 % dusitan sodný), čerstvý český česnek, vepřová krev. 100 g výrobu bylo vyrobeno z 110 g vepřového boku přeštického černostrakatého prasete.
Výživové údaje na 100 g Energie 1790 kJ / 428 kcal Tuky 42 g z toho nasycené mastné kyseliny 12 g Sacharidy 0 g z toho cukry 0 g Bílkoviny 11 g Sůl 2,1 g
Přeštické černostrakaté prase
Maso z přeštíků má díky velkému podílu tuku v mase i na povrchu specifickou chuť
a „šmrnc“, díky mezisvalovému tuku je krásně křehké a hezky voní. Chovatelé vyšlechtili přeštického vepře již v 19. století křížením místního prasete (českého hřebenáče) se starými anglickými a německými plemeny, dováženými po roce 1850 na Přešticko, Klatovsko a Domažlicko. Většina těchto plemen byla černostrakatých s klopeným uchem a takový je i přeštík. Jeho kvalitní maso se tradičně používalo hlavně na výrobu vyhlášené Pražské šunky. Ve dvacátém století byl chov těchto vepřů maso–sádelného typu s vyšší vrstvou hřbetního tuku potlačován ve prospěch výrazně masných prasat, která přinášejí rychlejší a snadnější zisk. Nyní se přeštíci vracejí do popředí zájmu a stává se, že někteří chovatelé vydávají za přeštíky jiná strakatá plemena. Našimi partnery jsou však pouze chovatelé s uznanými chovy přeštických černostrakatých prasat.
Pokud vás zajímají detailnější informace o přeštíkovi, doporučujeme podcast Fanklub pozoruhodných surovin. Jeden díl je věnován právě přeštickému černostrakatému praseti.
Doplňkové parametry
Kategorie: | ŠUNKY & UZENÁ MASA |
---|---|
Hmotnost: | 0.25 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.