Anglická slanina

118 Kč 472 Kč / 1 kg
Skladem (41 balení)

BALENÍ 250 g (PRODÁVÁME KRÁJENÉ).


Anglická slanina prémiové kvality z českého vepřového masa

Anglická slanina patří k nejoblíbenějším českým uzenářským výrobkům. Skutečně pochází z Anglie, čeští řezníci si však původní recepturu upravili tak, aby byla výroba rychlejší. Tmavou barvu, kterou jinak způsobí několikadenní uzení studeným kouřem, obstará obarvení krví, která na slanině po vyuzení teplým kouřem ztmavne. Slanina se také udila teplým kouřem „do hotova“, aby se nemusela dlouze sušit nebo opékat a dala se rovnou jíst.

 

A jak to děláme u nás? U nás v Amase nejdřív vepřové boky nasucho nasolíme, druhý den je zalijeme slaným lákem a necháme dva týdny proležet. Potom se lehounce opláchnou v teplé vodě, aby se odsolil povrch, po osušení v teplé udírně se obarví namočením v krvi a potom se vyudí na bukovém dřevu a šetrně povaří v páře.

 

Použití:

Anglickou slaninu si vychutnejte jen tak nastudeno, s čerstvým chlebem a kyselou okurkou. Využijete ji také na obložené mísy, do sendvičů i bramborových knedlíků, opečená na cibulce je skvělá do fleků nebo zelňačky. Někdo ji dává místo špeku do španělských ptáčků, jiný na pečenou zeleninu, aby ji trochu „ovoněl masem“. Nejčastěji si ji ale vychutnáváme opečenou v doprovodu sázených vajec, prostě pěkně po anglicku.

 

Detailní informace

Detailní popis produktu

 

Po otevření obalu ihned spotřebujte. Skladujte od +1 do +4 °C.

 


Masný výrobek tepelně opracovaný. Složení: vepřový bok s kostí, dusitanová solící směs ( 99,5 % jedlá sůl s jodem, 0,5 % dusitan sodný), čerstvý český česnek, vepřová krev. 100 g výrobu bylo vyrobeno z 110 g vepřového boku přeštického černostrakatého prasete. 

 

Výživové údaje na 100 g Energie 1378 kJ / 326 kcal Tuky 30 g z toho nasycené mastné kyseliny 8,5 g Sacharidy 0 g z toho cukry 0 g Bílkoviny 14 g Sůl 2,1 g 

Přeštické černostrakaté prase

Maso z přeštíků má díky velkému podílu tuku v mase i na povrchu specifickou chuť

a „šmrnc“, díky mezisvalovému tuku je krásně křehké a hezky voní. Chovatelé vyšlechtili přeštického vepře již v 19. století křížením místního prasete (českého hřebenáče) se starými anglickými a německými plemeny, dováženými po roce 1850 na Přešticko, Klatovsko a Domažlicko. Většina těchto plemen byla černostrakatých s klopeným uchem a takový je i přeštík. Jeho kvalitní maso se tradičně používalo hlavně na výrobu vyhlášené Pražské šunky. Ve dvacátém století byl chov těchto vepřů maso–sádelného typu s vyšší vrstvou hřbetního tuku potlačován ve prospěch výrazně masných prasat, která přinášejí rychlejší a snadnější zisk. Nyní se přeštíci vracejí do popředí zájmu a stává se, že někteří chovatelé vydávají za přeštíky jiná strakatá plemena. Našimi partnery jsou však pouze chovatelé s uznanými chovy přeštických černostrakatých prasat.

 

Pokud vás zajímají detailnější informace o přeštíkovi, doporučujeme podcast Fanklub pozoruhodných surovin. Jeden díl je věnován právě přeštickému černostrakatému praseti.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: ŠUNKY & UZENÁ MASA
Hmotnost: 0.25 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: