Hovězí pastrami

170 Kč 680 Kč / 1 kg
Momentálně nedostupné

BALENÍ 250 g (PRODÁVÁME KRÁJENÉ).


Pastrami prémiové kvality z masa jalovic a volů českého strakatého skotu

Hovězí pastrami vyrábíme u nás v Amase podle vlastního receptu, ze kterého vycházíme i při přípravě šunek a uzených mas. Dobře vychlazené týden odleželé mramorované podplečí nebo hrudí z čestru nasolíme nakládací směsí Praganda a necháme minimálně dva týdny ležet v láku, kde se vytváří chuť a barva pastrami. Potom se lehce opláchne v teplé vodě, aby se odsolil povrch, po osušení v teplé udírně se pozvolna vyudí na bukovém dřevu a několik hodin šetrně vaří v páře. Pastrami je pak šťavnaté a má zauzenou a plnou chuť hovězího masa!

 

Pastrami (pastirma, bastirma) je název různých a různě upravených mas ve východní Evropě a na Blízkém východě, kde se solené maso kdysi nechávalo zatížené v nádobách, aby dlouho vydrželo, podobně jako Keltové v Evropě nechávali v soli ležet kýty z prasat. V průběhu staletí si pak různé národy vymýšlely další a další recepty, a tak vzniklo mnoho variant této pochoutky: solené pastrami, sušené, uzené i vařené. Asi nejvíc ho proslavily Spojené státy – židovští přistěhovalci z východní Evropy si tam v druhé polovině 19. století přinesli původní pastrami z husy a časem ji nahradili levnějším a dostupnějším hovězím. My kluci z Amasa jezdíme každý rok na cesty za poznáním, a když jsme během jedné z nich v New Yorku ochutnali pastrami, řekli jsme si, že se do něj musíme pustit i u nás. Začali jsme pátrat – a zjistili jsme, že se něco dost podobného vyrábělo ze soleného a uzeného hrudí i v Čechách, a to ještě v padesátých letech 20. století! Spojili jsme tedy recepty a dnes u nás takto připravujeme solené, uzené i vařené hovězí bez koření. Pastrami je pak šťavnaté a má zauzenou a plnou chuť hovězího masa!

Pastrami má stejné využití jako hovězí šunka. Výborné je na čerstvém pečivu, jen s máslem a okurkou, skvěle se hodí také na chlebíčky a obložené mísy. Teplé je výtečné do sendvičů, anebo si z něj udělejte hemenex!

 

Tip:

V Našem mase jsou velmi oblíbené sendviče s pastrami nebo hovězí šunkou. Zkuste to taky! Na pánvi rozehřejte máslo a pastrami na něm krátce opečte – a pak už ho jen dejte mezi dva opečené chleby, v doprovodu kysaného zelí a majonézy.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Po otevření obalu ihned spotřebujte. Skladujte od +1 do +4 °C. 

Masný výrobek tepelně opracovaný. Složení: hovězí přední bez kosti, dusitanová solící směs (99,5% jedlá  sůl s jódem, 0,5% dusitan sodný). 100 g hovězího pastrami bylo vyrobeno ze 130g masa českého strakatého skotu. Výrobek bez lepku.

Výživové údaje na 100 g: Energie 1020 kJ / 241 kcal, Tuky 17 g, z toho nasycené mastné kyseliny 9.2 g, Sacharidy 0 g, z toho cukry 0 g, Bílkoviny 22 g, Sůl 2 g. 
dusitanová solící směs (99,5% jedlá sůl s jódem,0,5% dusitan sodný).

 

Český strakatý skot

U nás v Amase pracujeme s hovězím masem z plemene české strakaté a jeho kříženců s jinými plemeny. Jde o původní české plemeno, které tvoří asi polovinu veškeré populace skotu u nás. Strakatá plemena jsou rozšířena po celém světě, v okolí švýcarského Bernu se chovala už od středověku. Čestr je vysoce užitkové univerzální plemeno chované na mléko a maso. Farmáři nám vychovávají jalovice a voli tak, aby byly dostatečné zmasilé a vytvořila se jim tuk pod kůží a hlavně v mase. Maso z takto vykrmeného skotu je ideální na zrání a zejména staření.

Doplňkové parametry

Kategorie: ŠUNKY & UZENÁ MASA
Hmotnost: 0.25 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: