Šunkové koleno z přeštíka

216 Kč 180 Kč / 1 kg
Skladem (13 kg)

BALENÍ 1 KOLENO O HMOTNOSTI ASI 1,2 KG.

Šunkové koleno prémiové kvality odříznuté z Pražské šunky z přeštického černostrakatého prasete

Uzené koleno, stejně jako jiná uzená masa, patří mezi tradiční české uzenářské výrobky. Typicky české uzené koleno je uzené a syrové, takže je nutné ho vařit. Naše šunkové koleno je ale z Pražské šunky, která už je vařená.

Pražská šunka se po nasolení nechá ležet v láku, pak se vyudí a šetrně povaří v páře. Za koleno šunka visí a je pro ni typické. Odřízneme ho v kolenním kloubu – musíme si dát pozor na rovné zakrojení šunky –, a koleno je na světě!

Koleno z Pražské šunky je už vařené, ale jelikož se šunka vaří při nízké teplotě, aby se maso nevysušilo, kůže a vazy u kloubů jsou pevnější. Můžete ho sníst nastudeno, jen tak s chlebem a okurkou, a kost a kůži dát vařit a udělat si zelňačku nebo uzenou polévku s rýží. Anebo uvařte celé koleno a podávejte ho teplé s kaší nebo křenovou omáčkou. Vynikající je také ovařené a pečené na cibuli pod poklicí doměkka.


 

Detailní informace

Detailní popis produktu

 Po otevření obalu ihned spotřebujte. Skladujte od +1 do +4 °C.

Přeštické černostrakaté prase

Maso z přeštíků má díky velkému podílu tuku, který se nachází v mase i na povrchu, specifickou chuť a „šmrnc“, díky mezisvalovému tuku je krásně křehké a hezky voní. Chovatelé vyšlechtili přeštického vepře již v 19. století, a to křížením místního prasete (českého hřebenáče) se starými anglickými a německými plemeny, dováženými po roce 1850 na Přešticko, Klatovsko a Domažlicko. Většina těchto plemen byla černostrakatých s klopeným uchem a takový je i přeštík. Jeho kvalitní maso se tradičně používalo hlavně na výrobu vyhlášené Pražské šunky.

 

Ve dvacátém století byl chov těchto prasat maso–sádelného typu s vyšší vrstvou hřbetního tuku potlačován ve prospěch výrazně masných prasat, která přinášejí rychlejší a snadnější zisk. Nyní se přeštíci vracejí do popředí zájmu, a dokonce se stává, že někteří chovatelé vydávají za přeštíky jiná strakatá plemena. Našimi partnery jsou však pouze chovatelé s uznanými chovy přeštických černostrakatých prasat.

 

Pokud se chcete o přeštíkovi dozvědět víc, doporučujeme podcast Fanklub pozoruhodných surovin. Jeden díl je věnován právě přeštickému černostrakatému praseti.

Složení: vepřová zadní koleno, dusitanová solicí směs

Výživové údaje na 100 g
Energie 688 kJ / 165 kcal
Tuky 22 g
z toho nasycené mastné kyseliny 6,2 g
Sacharidy 0 g
z toho cukry 0 g
Bílkoviny 14 g
Sůl 2 g

 

 

Doplňkové parametry

Kategorie: ŠUNKY & UZENÁ MASA
Hmotnost: 1 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: