Kotleta z Přeštíka s kostí

190 Kč 760 Kč / 1 kg
Skladem (47 balení)

PORCUJEME PO 250 g S ODCHYLKOU 10 %

Kotleta s kostí steak (Pork Loin chop) z přeštického černostrakatého prasete. Odvěšené minimálně 4 dny.

Kotleta z přeštíka se dá připravit několika způsoby. Je z ní skvělá minutka, řízek i pečeně, nejvíc jí však svědčí minutková úprava na pánvi nebo grilu. Vždy ji předtím nechte aspoň hodinu při pokojové teplotě. Sádlo nařízněte do mřížky a maso osolte bezprostředně před úpravou. Na rozpálené pánvi kotletu nejprve postavte na naříznuté sádlo, nechte ho vypéct a pak na něm maso opékejte 2–3 minuty z každé strany, hezky dozlatova. Potom kotletu přesuňte do trouby a při 100 °C ji nechte na roštu 8–10 minut dopéct. Před podáváním nechte maso ještě chvíli odpočinout na teplém talíři. Podobně kotletu připravíte i na grilu, jen je lepší ji opékat na grilovací desce, aby se kotleta opekla ve vlastním sádle a to neshořelo. Odpočinout ji pak nechte na roštu v části grilu s nižší teplotou.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Po otevření obalu spotřebujte do 24 hodin. Skladujte od +1 do +4 °C.

Vepřové maso výsekové, chlazené.
Maso z přeštických černostrakatých klapouchých prasat.

 

Původ Česká republika


 Kotletu (steak) uřízneme na pásové pile, zařízneme kosti – obratle a žebírko a seřízneme hřbetní sádlo na výšku cca 1 cm. Kotleta (celá) je maso z vepřového hřbetu, které se nachází mezi krkovičkou a kýtou. Tvoří ji po celé délce půlka páteře s podlouhlým zádovým svalem, krytým hřbetním sádlem s kůží. Od krkovice se odděluje mezi 6. a 7. žebrem, na kotletě pak zůstává ještě 8 žeber, která s přechodem do bederní části končí. Tedy ¾ z celé kotlety má žebírko. Od kýty se odděluje mezi 6. (předposledním) a 7. (posledním) bederním obratlem. Kotleta od krkovičky je prorostlejší a připomíná rib-eye steak. Hezký kulatý sval kotlety najdeme ve středové části. V bederní části se ke kulatému svalu přidávají proužky svalů bůčku. Každá kotleta je tedy jiná. Kotleta může být s kostí (kotleta v užším slova smyslu) nebo bez kosti, kdy ji nazýváme pečené nebo karé. Slovo „kotleta“ pochází buď z italského cotoletta, nebo německého kotelett. V angličtině se můžete setkat s výrazy chop nebo loin (ten ovšem sedí spíš ke kotletě bez kosti – pečeni).  

Doplňkové parametry

Kategorie: VEPŘOVÉ Z PŘEŠTÍKA
Hmotnost: 0.25 kg

jak upéct kotletu

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola