Vepřová salsiccia z přeštíka

290 Kč 580 Kč / 1 kg
Skladem (105 balení)

BALENÍ 0,5 kg (CCA 6 KS).  


Čerstvá vepřová klobása prémiové kvality z masa přeštického černostrakatého prasete

Naše čerstvá salsiccia z přeštíka je varianta z vepřového masa (kýta, plec a bok) s trochou pepře a solí, naražená do skopového střívka, se hodí na opékání a grilování, ale i na podávání k těstovinám.

 

Na čerstvých klobáskách si pochutnávali už ve starém Římě a dodnes se vyrábějí po celém světě podle tisíců receptů. Základ ale zůstává: nahrubo namleté nebo nasekané maso a sůl. Podle té ostatně dostala salsiccia název – solený se latinsky řekne salsus. Kromě ní se čerstvých klobásek často přidává ještě víno, pivo, různé vnitřnosti a koření. Jedí se syrové, vařené, pečené, grilované i sušené.

Čerstvou salsicciu opékejte nebo grilujte pozvolna a krátce, při vysoké teplotě by rychle popraskala. Při opékání se mírně nafukuje, až v jednom momentě lehce praskne, a pak se začne zase pomalu smrskávat. To už ji stáhněte a nechte chvíli odpočinout.

Pokud ji chcete přimíchat do těstovin nebo rizota, opečte ji a pak nakrájejte. Jestliže chcete použít jen její obsah (dílo), pak salsicciu po celé délce nařízněte, stáhněte střívko a dále zpracovávejte podle zvoleného receptu.

Na čerstvých klobáskách si pochutnávali už ve starém Římě a dodnes se vyrábějí po celém světě podle tisíců receptů. Základ ale zůstává: nahrubo namleté nebo nasekané maso a sůl. Podle té ostatně dostala salsiccia název – solený se latinsky řekne salsus. Kromě ní se čerstvých klobásek často přidává ještě víno, pivo, různé vnitřnosti a koření. Jedí se syrové, vařené, pečené, grilované i sušené.

 

Detailní informace

Detailní popis produktu

 Po otevření obalu ihned spotřebujte. Skladujte od +1 do +4 °C. 


Obsah soli: do 1,8 % hmot. Obsah tuku: do 20 % hmot.

Složení: vepřové maso 94 %, vepřové sádlo,
mořská sůl, koření. Výrobek bez lepku. Určeno k tepelné úpravě.

Výživové údaje na 100 g
Energie 836 kJ / 201 kcal
Tuky 15 g
z toho nasycené mastné kyseliny 5.3 g
Sacharidy 0.3 g
z toho cukry 0.2 g
Bílkoviny 16 g
Sůl 1.4 g

Přeštické černostrakaté prase

Maso z přeštíků má díky velkému podílu tuku v mase i na povrchu specifickou chuť a „šmrnc“, díky mezisvalovému tuku je krásně křehké a hezky voní. Chovatelé vyšlechtili přeštického vepře již v 19. století křížením místního prasete (českého hřebenáče) se starými anglickými a německými plemeny, dováženými po roce 1850 na Přešticko, Klatovsko a Domažlicko. Většina těchto plemen byla černostrakatých s klopeným uchem a takový je i přeštík. Jeho kvalitní maso se tradičně používalo hlavně na výrobu vyhlášené Pražské šunky. Ve dvacátém století byl chov těchto vepřů maso–sádel- ného typu s vyšší vrstvou hřbetního tuku potlačován ve prospěch výrazně masných prasat, která přinášejí rychlejší a snadnější zisk. Nyní se přeštíci vracejí do popředí zájmu a stává se, že někteří chovatelé vydávají za přeštíky jiná strakatá plemena. Našimi partnery jsou však pouze chovatelé s uznanými chovy přeštických černostrakatých prasat.

Pokud vás zajímají detailnější informace o přeštíkovi, doporučujeme podcast Fanklub pozoruhodných surovin. Jeden díl je věnován právě přeštickému černostrakatému praseti.


 

Doplňkové parametry

Kategorie: VEPŘOVÉ Z PŘEŠTÍKA
Hmotnost: 0.5 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: