115 Kč
BALENÍ 150 g (PRODÁVÁME KRÁJENÝ). Chcete li ho vcelku nebo celou šišku (váží kolem 370 g), napište nám to do poznámky v objednávce.
Lovecký salám prémiové kvality z masa českého strakatého skotu a přeštického černostrakatého prasete.
Lovecký salám patří k nejznámějším českým trvanlivým salámům a u nás v Amase ho vyrábíme podle původní československé receptury. Hovězí a vepřové maso se smíchá se solí, pepřem, hřebíčkem, česnekem a cukrem. Hřebíček se postará o specifickou chuť a trocha cukru pomůže nastartovat přirozenou fermentaci. Směs se semele v mlýnku přes desku s otvory 5 mm, poté se přes hranatou narážecí trubici naráží do hovězích tenkých střev a na dva dny se zatíží. Pak už se salám pověsí do udírny, nechá se dva dny fermentovat a zaudit studeným kouřem a nakonec se ještě pět týdnů pozvolna suší.
Lovecký salám je specialita s typickým plochým tvarem, který usnadňuje sušení. Na našem území se vyráběl už na začátku 20. století, a to zejména v zimním období. V Německu a Francii jsou podobné ploché salámy a klobásy známy i z dřívějších dob. Zdokonalené chlazení a lepší vybavení uzenářských dílen později umožnilo vyrábět lovecký salám po celý rok, a tak se ze salámu, který býval k dostání jen na velikonočních a vánočních trzích, stal společník i v létě – což oceňovali hlavně turisté. Narážel se do přírodních hovězích střev, která později vystřídala ta klihovková. Ta se ze salámu sice lépe loupou, ale přírodní hovězí střeva, která používáme my, lépe startují fermentaci, a navíc dávají salámu hezký „řemeslný“ tvar.
Lovecký salám si pověste ve špajzu! Bude tak stále natemperovaný na „pokojovou“ teplotu a připravený být vám společníkem na chlebu s máslem, k pivu nebo vínu, anebo v deset večer jako druhá večeře. Při troše trpělivosti se ho naučíte loupat – anebo ho tak jako my řezníci jezte i se střívkem, podobně jako jitrnici. Když salám nakrájíte na slabé plátky, „obalu“ si ani nevšimnete. A létě si „lovečák“ přibalte do batohu, až vyrazíte na výlet. Díky plochému tvaru vás nebude tlačit do zad.