Pražská šunka

170 Kč 680 Kč / 1 kg
Skladem (28 balení)

BALENÍ 250 g (PRODÁVÁME KRÁJENÉ)

Pražská šunka prémiové kvality z přeštického černostrakatého prasete

Pražskou šunku nejvyšší jakosti vyrábíme podle původní české receptury z třicátých let. Dobře vychlazené týden odleželé kýty s kostí a kolenem z přeštíků nasolíme Pragandou a necháme minimálně dva týdny ležet v láku, kde se vytváří chuť a barva šunky. Potom se lehounce opláchnou v teplé vodě, aby se odsolil povrch, po osušení v teplé udírně se pozvolna vyudí na bukovém dřevu a několik hodin šetrně povaří v páře. Šunka je pak šťavnatá a má velmi jemnou zauzenou chuť!

 

Šunka patří k vrcholům uzenářského umění již tisíce let. Pokud říkáme šunka, myslíme tím výrobek připravený výhradně ze zadní nohy – kýty. Nejstarší postupy pracují pouze s kýtou, solí a časem. V průběhu staletí se postupně vymýšlely další a další recepty, a tak vznikly různé druhy šunky. Tak to bylo i v roce 1857, kdy v pražské Celetné ulici řezník a uzenář František Zvěřina naložil, vyudil a následně dovařil celou, nevykostěnou vepřovou kýtu. Po něm výrobu převzal jeho zeť Josef Jeřábek, který v Holešovicích postavil továrnu na výrobu uzenářského zboží. S výrobou této lahůdky pak začali i další pražští uzenáři. Nejznámější z nich, Antonín Chmel z Vinohrad, postavil svůj závod na Zvonařce a proslavil Pražskou šunku po celém světě. Šunky se tehdy nakládaly do dřevěných kádí, solily směsí soli a sanitru (dusičnanu sodného) a nechávaly se několik týdnu proležet. Zlom přinesl uzenář z pražských Ďáblic, který byl vynalezl „sanitru prostou nakládací sůl Pragandu“. „Rychlosůl Praganda“ je směs 99,5 % jedlé soli a 0,5 % dusitanu sodného. Dusitan v takto malém množství rychleji podpoří prospěšné mikroorganismy, které vytvoří typickou šunkovou chuť i narůžovělou barvu a zároveň zamezí růstu případných škodlivých mikroorganismů.

Znáte lepší svačinu než výbornou, šťavnatou šunku na čerstvém rohlíku či chlebu s máslem? Pražskou šunku využijete také na chlebíčky a obložené mísy, do sendvičů, opečená na cibulce je skvělá do šunkofleků. A co teprve na hemenex (ham and eggs)!

 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Po otevření obalu ihned spotřebujte. Skladujte od +1 do +4 °C.

Složení: vepřová kýta, dusitanová solicí směs (99,5 % jedlá sůl s jodem, 0,5 % dusitan sodný).                                                                                                                     

Výživové údaje na 100 g Energie 864 kJ / 204 kcal Tuky 15,5 g z toho nasycené mastné kyseliny 4,8 g Sacharidy 0 g z toho cukry 0 g Bílkoviny 16,5 g Sůl 2 g. Výrobek bez lepku.        

Přeštické černostrakaté prase

Maso z přeštíků má díky velkému podílu tuku v mase i na povrchu specifickou chuť a „šmrnc“, díky mezisvalovému tuku je krásně křehké a hezky voní. Chovatelé vyšlechtili přeštického vepře již v 19. století křížením místního prasete (českého hřebenáče) se starými anglickými a německými plemeny, dováženými po roce 1850 na Přešticko, Klatovsko a Domažlicko. Většina těchto plemen byla černostrakatých s klopeným uchem a takový je i přeštík. Jeho kvalitní maso se tradičně používalo hlavně na výrobu vyhlášené Pražské šunky. Ve dvacátém století byl chov těchto vepřů maso–sádelného typu s vyšší vrstvou hřbetního tuku potlačován ve prospěch výrazně masných prasat, která přinášejí rychlejší a snadnější zisk. Nyní se přeštíci vracejí do popředí zájmu a stává se, že někteří chovatelé vydávají za přeštíky jiná strakatá plemena. Našimi partnery jsou však pouze chovatelé s uznanými chovy přeštických černostrakatých prasat.

Pokud vás zajímají detailnější informace o přeštíkovi, doporučujeme podcast Fanklub pozoruhodných surovin. Jeden díl je věnován právě přeštickému černostrakatému praseti.

                                                                                                      


Doplňkové parametry

Kategorie: ŠUNKY & UZENÁ MASA
Hmotnost: 0.25 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: