Dušená šunka

160 Kč 640 Kč / 1 kg
Skladem (34 balení)

BALENÍ 250 g ( PRODÁVÁME KRÁJENÉ )

Dušená šunka prémiové kvality z českého vepřového masa

Dušenou šunku nejvyšší jakosti vyrábíme podle vlastní receptury. Dobře vychlazené týden odleželé kýty s kostí a kolenem z přeštíků nasolíme Pragandou a necháme minimálně dva týdny ležet v láku, kde se vytváří chuť a barva šunky. Potom se lehounce opláchnou v teplé vodě, aby se odsolil povrch, zavakuují a několik hodin šetrně povaří v páře. Šunka je pak šťavnatá a má velmi jemnou chuť!

 

Šunka patří k vrcholům uzenářského umění již tisíce let. Pokud říkáme šunka, myslíme tím výrobek připravený výhradně ze zadní nohy – kýty. Nejstarší postupy pracují pouze s kýtou, solí a časem. V průběhu staletí se postupně vymýšlely další a další recepty, a tak vznikly různé druhy šunky. Nejinak to bylo i v případě dušené šunky. Kýta se nasolí s kostí nebo bez kosti a nechá se proležet v láku. Vaří se celá nebo jen její části, ve formách nebo ve vakuu. Někdy se předtím zaudí.

Znáte lepší svačinu než výbornou, šťavnatou šunku na čerstvém rohlíku či chlebu s máslem? Dušenou šunku využijete také na chlebíčky a obložené mísy, do sendvičů, opečená na cibulce je skvělá do šunkofleků. A co teprve na hemenex (ham and eggs)!

Detailní informace

Detailní popis produktu

Po otevření obalu ihned spotřebujte. Skladujte od +1 do +4 °C.   


Masný výrobek tepelně opracovaný. Složení: vepřová kýta, dusitanová solicí směs (99,5 % jedlá sůl s jodem, 0,5 % dusitan sodný).                                                                                                           

Výživové údaje na 100 g Energie 772 kJ / 182 kcal Tuky 12,5 g z toho nasycené mastné kyseliny 3,8 g Sacharidy 0 g z toho cukry 0 g Bílkoviny 17,5 g Sůl 2 g. Výrobek bez lepku.       

Přeštické černostrakaté prase

Maso z přeštíků má díky velkému podílu tuku v mase i na povrchu specifickou chuť a „šmrnc“, díky mezisvalovému tuku je krásně křehké a hezky voní. Chovatelé vyšlechtili přeštického vepře již v 19. století křížením místního prasete (českého hřebenáče) se starými anglickými a německými plemeny, dováženými po roce 1850 na Přešticko, Klatovsko a Domažlicko. Většina těchto plemen byla černostrakatých s klopeným uchem a takový je i přeštík. Jeho kvalitní maso se tradičně používalo hlavně na výrobu vyhlášené Pražské šunky. Ve dvacátém století byl chov těchto vepřů maso–sádelného typu s vyšší vrstvou hřbetního tuku potlačován ve prospěch výrazně masných prasat, která přinášejí rychlejší a snadnější zisk. Nyní se přeštíci vracejí do popředí zájmu a stává se, že někteří chovatelé vydávají za přeštíky jiná strakatá plemena. Našimi partnery jsou však pouze chovatelé s uznanými chovy přeštických černostrakatých prasat.

Pokud vás zajímají detailnější informace o přeštíkovi, doporučujeme podcast Fanklub pozoruhodných surovin. Jeden díl je věnován právě přeštickému černostrakatému praseti.

 

                                                                                                       

 

Doplňkové parametry

Kategorie: ŠUNKY & UZENÁ MASA
Hmotnost: 0.25 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: