Sušená a zauzená plec z přeštíka

130 Kč
Skladem (27 balení)

BALENÍ 100 G,  DODÁVÁME KRÁJENÉ

Sušená a zauzená plec prémiové kvality z masa přeštického černostrakatého prasete

Sušenou a zauzenou plec (spalla, speck) vyrábíme u nás v Amase podle receptury inspirované starými italskými a rakouskými postupy. Plec z přeštíka potřeme směsí soli a koření, které dominuje chuť muškátového oříšku a bílého pepře. Po 3 týdnech opláchneme suchým červeným vínem. Víno spláchne z povrchu sůl a sníží pH (maso okyselí a tím i dezinfikuje), čímž zároveň podpoří fermentaci. Plec pověsíme na háček, a když přirozeně oschne, zaudíme ji studeným kouřem a 3 měsíce pozvolna sušíme. Pak už pro vás sušenou a zauzenou plec jen nakrájíme na tenké plátky, abyste si ji mohli vychutnat kdykoli a kdekoli!

Sušenou a zauzenou plec si nejlépe vychutnáte natemperovanou na pokojovou teplotu, zvýrazní se tak její delikátní chuť a vůně přeštíka. Je výbornou společnicí k vínu, zrajícím sýrům a pečivu. Hodí se také do sendvičů a využití najde i při vaření pokrmů z klasické italské a rakouské kuchyně.

 

 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Po otevření obalu ihned spotřebujte. Skladujte od +8 do +15 °C.


 

Přeštické černostrakaté prase

Maso z přeštíků má díky velkému podílu tuku v mase i na povrchu specifickou chuť

a „šmrnc“, díky mezisvalovému tuku je krásně křehké a hezky voní. Chovatelé vyšlechtili přeštického vepře již v 19. století křížením místního prasete (českého hřebenáče) se starými anglickými a německými plemeny, dováženými po roce 1850 na Přešticko, Klatovsko a Domažlicko. Většina těchto plemen byla černostrakatých s klopeným uchem a takový je i přeštík. Jeho kvalitní maso se tradičně používalo hlavně na výrobu vyhlášené Pražské šunky. Ve dvacátém století byl chov těchto vepřů maso–sádel- ného typu s vyšší vrstvou hřbetního tuku potlačován ve prospěch výrazně masných prasat, která přinášejí rychlejší a snadnější zisk. Nyní se přeštíci vracejí do popředí zájmu a stává se, že někteří chovatelé vydávají za přeštíky jiná strakatá plemena. Našimi partnery jsou však pouze chovatelé s uznanými chovy přeštických černostrakatých prasat.

Pokud vás zajímají detailnější informace o přeštíkovi, doporučujeme podcast Fanklub pozoruhodných surovin. Jeden díl je věnován právě přeštickému černostrakatému praseti.


Fermentovaný trvanlivý masný výrobek

SLOŽENÍ: Vepřová plec bez kosti, mořská sůl, třtinový cukr, pepř bílý, muškátový ořech, česnek, ČERVENÉ VÍNO.
Na 100g výrobku bylo použito 150g masa. Výrobek bez lepku. 
 

Výživové údaje na 100 g
Energie 1498 kJ / 356 kcal
Tuky 29 g
z toho nasycené mastné kyseliny 9,5 g
Sacharidy 1 g
z toho cukry 0,5 g
Bílkoviny 24 g
Sůl 4 g

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola