Sušená pečeně z přeštíka
Související produkty
Detailní popis produktu
Po otevření obalu ihned spotřebujte. Skladujte od +8 do +15 °C.
Složení: vepřová pečeně bez kosti, mořská sůl, černý pepř, jalovec, česnek, fenykl, BÍLÉ VÍNO.
Na 100g výrobku bylo použito 140g masa. Výrobek bez lepku.
Energie 1498 kJ / 356 kcal
Tuky 29 g
z toho nasycené mastné kyseliny 9,5 g
Sacharidy 1 g
z toho cukry 0,5 g
Bílkoviny 24 g
Sůl 4 g
Přeštické černostrakaté prase
Maso z přeštíků má díky velkému podílu tuku v mase i na povrchu specifickou chuťa „šmrnc“, díky mezisvalovému tuku je krásně křehké a hezky voní. Chovatelé vyšlechtili přeštického vepře již v 19. století křížením místního prasete (českého hřebenáče) se starými anglickými a německými plemeny, dováženými po roce 1850 na Přešticko, Klatovsko a Domažlicko. Většina těchto plemen byla černostrakatých s klopeným uchem a takový je i přeštík. Jeho kvalitní maso se tradičně používalo hlavně na výrobu vyhlášené Pražské šunky. Ve dvacátém století byl chov těchto vepřů maso–sádel- ného typu s vyšší vrstvou hřbetního tuku potlačován ve prospěch výrazně masných prasat, která přinášejí rychlejší a snadnější zisk. Nyní se přeštíci vracejí do popředí zájmu a stává se, že někteří chovatelé vydávají za přeštíky jiná strakatá plemena. Našimi partnery jsou však pouze chovatelé s uznanými chovy přeštických černostrakatých prasat.
Pokud vás zajímají detailnější informace o přeštíkovi, doporučujeme podcast Fanklub pozoruhodných surovin. Jeden díl je věnován právě přeštickému černostrakatému praseti.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.