194 Kč
388 Kč / 1 kg
BALENÍ 500 g (CCA 10 KS)
Naše párky prémiové kvality z masa českého strakatého skotu a přeštických černostrakatých prasat.
Receptura na Naše párky vznikla v roce 2012, kdy jsme německý recept z roku 1804 spojili se starým českým. Podle našich řezníků by měl mít šťavnatý párek jemnou chuť a 30% tučnost. Proto ho tvoří rovným dílem hovězí maso a libové i tučné vepřové a ochucuje jemné koření, jako je muškátový květ a ořech. Horké párky s hořčicí, křenem a výborným pečivem patří k nejoblíbenějším jídlům nejen u nás, ale i ve značné části Evropy!
Párky patří k nejoblíbenějším uzeninám už po několik generací, ovšem ještě na začátku 20. století se jim říkalo uzenky (Würstchen). První zmínky pocházejí z německého Frankfurtu, kde se párky narážely do vepřových střev (byly silnější, jako klobásy). Přes Vídeň se pak dostaly až k nám, již naražené ve skopovém tenkém střívku (strunce), tak jak je známe dnes.
Uzenky se prodávaly po párku (tedy po párech), nebo po nožičce. Časem se výraz uzenka vytratil a zůstal nám název párek. A je svatá řeznická pravda, že jeden párek jsou dvě nožičky, jelikož pár jsou dva. Trochu to pokazil řezník, který v Čechách začal prodávat „párek v rohlíku“. Správně by se tato oblíbená svačina měla jmenovat „jedna nožička párku v rohlíku“. A tak se nám stává, že si zákazník v Našem mase přeje „jeden párek“ a někdy tím myslí jednu nožičku a jindy zase dvě. Ale my řezníci si svou pravdu uhájíme. 1 párek = 2 nožičky!
Máte raději studené, nebo teplé párky? Ohříváte je ve vodě, anebo na páře? Dáváte je do studené, nebo horké vody? Všechny varianty jsou správně – párky se jedí v nejrůznějších kombinacích, přidávají se do různých jídel, jedí se studené, grilované, ohřáté ve vodě i na páře.
U nás v Našem mase si je můžete koupit na doma, anebo si na nich pochutnat na místě. Podáváme je horké, s křenem, hořčicí z Lokálu a chlebem z Esky.
A jak je ohříváme? Hodíme je do horké (80 °C) vody a počkáme, až vyplavou a napruží se. To je za nás správně ohřátý párek. Abyste doma nestáli u hrnce s teploměrem, vezměte větší hrnec (jako na špagety), dejte párky do vroucí vody, přiklopte a stáhněte oheň na minimum nebo sporák rovnou vypněte. Za 10 minut máte ukázkově ohřáté párky, které ze sebe nepustily ani trochu chuti, jsou napružené a při skousnutí krásně křupnou!