Šunkový salám K DOSTÁNÍ OD 18/12

108 Kč 432 Kč / 1 kg
Skladem (45 balení)

BALENÍ 250 g (PRODÁVÁME KRÁJENÉ)

Šunkový salám prémiové kvality z přeštického černostrakatého prasete

Šunkový salám, jak název napovídá, se vyrábí ze šunky, tedy z vykostěných kýt nařezaných na kostky. Jeho variace jsou oblíbené po celé Evropě, koření se a naráží různými způsoby. V Čechách má podobu šišky jemně zauzeného salámu. Tvoří ho spojka (jemně nasekané libové maso, které spojuje) a vložka (kostky kýty, které tvoří mozaiku). Je slaný i kořeněný tak akorát a příjemně šťavnatý.

 

Šunkový salám děláme z kýt přeštíků. Nasolené kostky masa se smísí s jemně nasekaným libovým masem do lepivého díla. Typickým kořením je bílý pepř a muškátový ořech. Směs narážíme do papírových střev červené barvy, po osušení v teplé udírně se salám pozvolna vyudí na bukovém dřevu a několik hodin šetrně povaří v páře.

Šunkový salám na čerstvém rohlíku či chlebu s máslem je vynikající a rychlá svačina. Využijete ho také na chlebíčky a obložené mísy, do sendvičů, opečený na cibulce je skvělý do šunkofleků. A co teprve na hemenex (ham and eggs)!

 

 


 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Po otevření obalu ihned spotřebujte. Skladujte od +1 do +4 °C. 

Masný výrobek tepelně opracovaný.
Složení: vepřové maso 98 %, dusitanová solicí směs (99,5% kuchyňská sůl, 0,5% dusitan sodný), bílý pepř, muškátový ořech, čerstvý český česnek, cukr, obal papírové střevo. 

Výživové údaje na 100 g: Energie 612 kJ / 144 kcal, Tuky 8 g, z toho nasycené mastné kyseliny 2.3 g, Sacharidy 0,1 g, z toho cukry 0,1 g, Bílkoviny 18 g, Sůl 2 g

 

Přeštické černostrakaté prase

Maso z přeštíků má díky velkému podílu tuku v mase i na povrchu specifickou chuť a „šmrnc“, díky mezisvalovému tuku je krásně křehké a hezky voní. Chovatelé vyšlechtili přeštického vepře již v 19. století křížením místního prasete (českého hřebenáče) se starými anglickými a německými plemeny, dováženými po roce 1850 na Přešticko, Klatovsko a Domažlicko. Většina těchto plemen byla černostrakatých s klopeným uchem a takový je i přeštík. Jeho kvalitní maso se tradičně používalo hlavně na výrobu vyhlášené Pražské šunky. Ve dvacátém století byl chov těchto vepřů maso–sádelného typu s vyšší vrstvou hřbetního tuku potlačován ve prospěch výrazně masných prasat, která přinášejí rychlejší a snadnější zisk. Nyní se přeštíci vracejí do popředí zájmu a stává se, že někteří chovatelé vydávají za přeštíky jiná strakatá plemena. Našimi partnery jsou však pouze chovatelé s uznanými chovy přeštických černostrakatých prasat.

Pokud vás zajímají detailnější informace o přeštíkovi, doporučujeme podcast Fanklub pozoruhodných surovin. Jeden díl je věnován právě přeštickému černostrakatému praseti.

 


 

Doplňkové parametry

Kategorie: SALÁMY & FERMENTOVANÉ VÝROBKY
Hmotnost: 0.25 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: